Použití: Jáhly neboli proso jsou dříve tradiční slovanskou surovinou se širokým využitím a velice jednoduchou přípravou. V našich jídelníčcích si pomalu získávají opět své místo, na dlouhou dobu je nahradila éra rýže, brambor nebo kukuřice.
Původem jáhly pocházejí z Asie, konkrétně z Himalájí, oblíbené jsou především v Číně a Indii. Jáhly se získávají šetrným vyloupnutím zrníček z bezlepkové obiloviny prosa setého. Nevylouplá zrnka slouží jako krmivo pro ptáky.
Díky své jemné neutrální chutí můžeme jáhly v kuchyni využít nasladko i naslano. Výborné jsou např. v polévkách jako zavářka, v salátech, rizotech, zapékané se zeleninou nebo jakou součást náplní a fáší. V o něco tradičnějším pojetí – na sladko, jsou oblíbené jáhlové knedlíky, nákypy, ranní kaše, placky, korpusy na dorty, muffiny, bábovky, …
Příprava:
Propláchnuté jáhly vařte v poměru 1 : 2 (jáhly : voda) s kapkou oleje na mírném ohni dokud se voda nevstřebá (cca 10 - 15 minut).
TIP:
Pro odstranění případné hořkosti se doporučuje jáhly několikrát spařit horkou vodou.
Pro zachování kvalitativních vlastnosti je vhodné v letních měsících skladovat v lednici.
Vyzkoušejte také naše jáhlové dezerty PROVITA jablko - skořice nebo banán - datle.
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.