Quinoa bílá
Quinoa, méně známá pod svým rostlinným názvem Merlík čilský, je rostlina původem z Latinské Ameriky využívána převážně jako obilovina. Název Quiona pochází z původem...
Quinoa bílá
Quinoa, méně známá pod svým rostlinným názvem Merlík čilský, je rostlina původem z Latinské Ameriky využívána převážně jako obilovina. Název Quiona pochází z původem...
Quinoa, méně známá pod svým rostlinným názvem Merlík čilský, je rostlina původem z Latinské Ameriky využívána převážně jako obilovina. Název Quiona pochází z původem kečuánského názvu této rostliny kinwa či kinuwa a přestože je všeobecně řezena mezi obiloviny, ve skutečnosti náleží do skupiny pseudoobilovin.
Semena Merlíku jsou výborným zdrojem vitamínu C, thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu a alfa-tokoferolu. Navíc obsahují 60% škrobu, 23% esenciálních bílkovin, 5% sacharidů a 4-9% tuku, přičemž se jejich energetická hodnota pohybuje kolem 1566 kJ na 100 g. Vzhledem k poměrně nízkému glykemickému indexu je vhodnou potravinou i pro diabetiky a díky merlíkové mouce neobsahující lepek i pro lepek nesnášenlivé.
Příjemným bonusem zůstává její nenáročná příprava a po uvaření jemná, nadýchaná a lehce oříšková chuť. Před vařením je nezbytné z Quinoi studenou vodou spláchnout nahořklou vrstu saponinu a vařit ji při nejmenším 15 minut. Využít ji poté můžete do sladkých i slaných pokrmů nebo jako součást polévkových zavářek, kaší nebo karbanátků.
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.